{ "title": "Ayak Cerrahisi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Ayak-Cerrahisi-93.jpg", "date": "20.01.2024 12:08:18", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Ayak cerrahisi, ayak bölgesinde travma sonucu ya da kalıtımsal bozuklukların giderilmesi sürecini içermektedir. Ayak bölgesi de esasen estetik bir bölgedir. Tüm gün vücut ağırlığını üzerinde taşıyan ayaklarımızın sağlıklı kalması çok önemlidir. Ayakkabı seçimlerimiz bile ayaklarda günden güne rahatsızlıklar çıkararak ayağın ağrımasına neden olmaktadır. Tüm bu sıkıntıların çözümünde ortopedinin bir yan kolu olan ayak cerrahisi devreye girmektedir.

Ayak cerrahisi hangi hastalıklara bakar?

Halluks valgus: bu rahatsızlık ayak başparmağında meydana gelen şekil bozukluğudur. Zaten Latince halluks, ayak başparmağını ifade etmektedir. Bu şikâyette düz durması gereken başparmak, dışa doğru yön değiştirmiş olur. Ayak cerrahisi ile düzeltilebilmektedir.

Çekiç parmak hastalığı: Yanlış ayakkabı tercihi (Özellikle dar ayakkabılar) ya da bir parmağın diğer parmaklardan daha uzun olması durumlarında, sözü edilen parmakta bükülme meydana gelir. Özellikle bayanlarda daha sık rastlanmaktadır. Ayak cerrahisi ile fazlalaşmış olan kısım kesilerek tedavi edilir. Hastanın uzun süre hastanede yatmasına gerek kalmaz. Cerrahi işlem sonrası 4-6 hafta içerisinde normal haline döner.

Morton nöroması: Daha çok bayanlarda görülen bu rahatsızlık ayak sinirleri ile alakalıdır. Ayak parmaklarına giden digital sinirin çevresinde kalınlaşma meydana gelmektedir. Travma ya da aşırı basınç sonucunda oluşan rahatsızlık daha çok üçüncü ve dördüncü ayak parmakları arasında görülmektedir. İlk başta uygulanan tedaviler cevap vermiyorsa, ayak cerrahisi devreye girmektedir.

Doğuştan çarpık ayak: Adından da anlaşılacağı üzere doğumsal olan bu rahatsızlıkta topuk ve ayak parmakları içeri doğru dönüktür. İlk başta germe ve alçılama yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi devreye girer. Ayak cerrahisinin müdahalesi ile kemik, bağ dokuları ve tendonlarda olan bozukluklar giderilir. Cerrahi tedavi 3-12 aylık iken yapılabilmektedir. Bu tedavilerin dışında ayakta meydana gelen kırıklar, sinir sıkışmaları ya da yaralanmalarda ayak cerrahisi devreye girmektedir.
" } ] }