{ "title": "Çene Cerrahisi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Cene-Cerrahisi-81.jpg", "date": "18.01.2024 23:41:09", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çene Cerrahisi; Bir diğer adı olan ve tıp dilinde kullanılan Ortognatik terimidir. Üst ve alt çeneye ait yapı, şekil, ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan bu cerrahi dalı çene için uygulanacak olan işlemlerde Uzman olanların oluşturduğu bir yöntemdir. Ortognatik halk arasında bilinen adı ile çene cerrahisi çene ameliyatları için söylenen bir terimdir. Çene cerrahisi, işlemleri hastanelerde gerçekleşen bir yöntem olup plastik cerrah ile yürütülür. Ameliyatının uygulanması esnasında hastalar genel anestezi altında olur. Bu ameliyatı gerçekleştiren kişi her ne kadar plastik cerrahlar olsa da ameliyatlarda Ortodontistlerde bulunmak zorundadır.

Çene cerrahisinin uygulandığı durumlar
Ortognatik cerrahi yani çene cerrahi, Ortodontik tedavi sürecinde yapılan bir işlemdir. Bu iki tedavinin ayrı ayrı yapılması gibi bir durum söz konusu bile değildir. Çene cerrahisinde uygulanan bir ortodonti tedavisi ortalama iki yıl sürecek şekilde ve tedavinin üçte ikisinin tamamladığı zamanda gerçekleştirilir. Bu ameliyat bittikten sonra tedavi ortalama olarak hastalarda dört ay daha devam etmektedir. Bu türde olan çene cerrahileri ülkemizde çok yaygın şekilde yapılan ve uygulanan yöntemlerdendir. Her çene cerrahisinin beraber çalıştığı bir plastik cerrah vardır. Çene cerrahisi tam birtakım işidir. Hiçbir hekim tek başına böyle bir yöntemi yapamaz. Çene cerrahi işlemleri de diğer cerrahi işlemler gibi her zaman bir risk taşır. Yani hiçbir ameliyatın risksizdir gibi bir söylemi olamayacağından çene ameliyatının da kendine has riskleri vardır. Çene cerrahisinde yapılan kesi ameliyatları ağız içerisinden uygulandığından ameliyattan kaynaklı bir yara izi oluşması söz konusu değildir. O yüzdende dışsal görüntüde herhangi bir görsel bozukluk meydana gelmez.

Çene cerrahisi yani ameliyatı ve sonrası

Bir diğer adı çene ameliyatı olan çene cerrahisinde uygulama yöntemi iki Uzman tarafından yapılmaktadır. Ameliyatın yapılması esnasında hasta genel anestezi yapılarak ameliyata alınır ve ortodonti ile plastik cerrahlar müdahalede bulunur. Her birisinin ameliyatta olması hastada olabilecek işlemlerin yapılması için gereklidir. Ameliyat ağız içerisinden yapılmakta olup hastanın çene sorunlarını çözebilmek için yapılır. Ameliyatın gerçekleşmesinden sonra hasta ağrılar meydana gelse de ağrı kesiciler verilerek iki veya üç gün içerisinde bu ağrılarda azalma meydana getirilir. Normal şartlarda çene cerrahisinde hasta ertesi gün taburcu olmaktadır. Çenedeki kemiklerin kaynaması için çenede lastikler bağlı kalır. Bu süreç bir hafta kadardır. Bu lastikler hastalar tarafından da rahatlıkla değiştirilebilmektedir. Bu süreçte hasta sıvı beslenme yapar. Bir hafta dolduğunda tekrar kontrole giden hastaya ağız açıp kapama egzersizleri yaptırılır. Bu aşamadan sonra lastik takma işlemi seyrekleşerek devam eder. Ortalama çene cerrahisi işlemleri ameliyat olduktan sonra dört ay daha devam eder. Bu yöntem sayesinde birçok çene sorunu yaşayan hasta tedavi olmaktadır.

Çene cerrahisi, gününüzde daha çok estetik amaçlı olarak gündemde yerini alsa da birçok çene yaralanmalarında aktif olarak kullanılan ve kişi sağlığı açısından çok önemli boyutta olan bir cerrahi yöntemdir. Çoğu durumlarda yirmilik dişlerin alınması veya çekilmesi durumlarında çene yerinden oynatılabilir veya kırılabilir. O yüzdende bu tür durumlarda dişe müdahale edilmeden çene cerrahisine yönlendirmekte fayda vardır.
" } ] }