{ "title": "Cerrahi Diş Çekimi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Cerrahi-Dis-Cekimi-52.jpg", "date": "23.01.2024 04:18:07", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Cerrahi Diş Çekimi, Şiddetli diş ağrılarında dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı ve tedavi yönteminin kullanılamadığı durumlarda dişlerin çekilmesi gerektiği, diş kökünün zarar gördüğü ve kemik dokusu içinde veya altında patolojik bir sıkıntı olduğu durumlarda ayrıca protez öncesi damakta doku hazırlığına ihtiyaç duyulduğu durumlarda, implant cerrahisi gerektiren durumlarda, damak altında kemik dokusu gerektiren durumlarda Cerrahi Diş Çekimine ihtiyaç duyulur.

Cerrahi Diş Çekimi Nedir?

Cerrahi Diş Çekimi, Ağız içinde çok fazla fark edilmeyen çok fazla kırılmış dişlerin, diş etine kadar kırılması nedeni ile normal şartlarda çekilemeyen diş etine gömülmüş dişlerin diş çekiminde bazı cerrahi diş çekimi yöntemleri kullanılır. Kırılan dişlerin kökü zarar görmüş ve çürümüş ise damak biraz yarılarak kökler ve ete gömülen diş kırıkları teker teker çıkarılır. Ancak kurtarılması mümkün olan dişler ise dolgu yöntemi ile kurtarılmaya çalışılır. Kırık olan dişler bölüm bölüm ayrılarak çekildiği için, normal diş çekimine göre biraz daha uzun sürmektedir. Bu nedenle hastanın dayanma süreci de bu orantılı olarak uzar. Bu nedenle hastanın isteği üzerine lokal anestezi uygulanabilir. Ayrıca damak yarılarak köke ulaşıldığı cerrahi diş çekimlerinde lokal anestezi uygulandığı gibi, lazer yöntemi de uygulamak mümkündür.

Cerrahi Diş Çekimleri Riskleri Nelerdir?

Cerrahi Diş Çekimleri sonrası, Ağız içinde normal diş çekimine göre daha çok komplike oluştuğu için şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu nedenle kemik dokusunun ve damağın altında herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için, doktor tavsiyesi ile antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılır. Düzenli kullanılan ilaç tedavileri sonrası ağrılar ve enfeksiyonlar birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak ağız bakımına çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü cerrahi diş çekimi sonra ağız birtakım enfeksiyonlara karşı daha savunmasız kalır. Bu nedenle düzenli diş fırçalamak ve ağız gargarası uygulamak çok önemlidir.

Cerrahi diş çekimi sonrası, dişin çekildiği bölümde şişmeler meydana gelir. Bu nedenle yüzün şiştiği bölümde buz kompresi uygulanması gerekir. Birkaç gün sürecek olan şişlik, her beş dakikada bir buzu şişen yüzün üzerine bastırıp çekmeniz ile bir sonra şişi iner. Cerrahi diş çekimi sonrası damak ve kemik dokusunun tedavi olması için, sert gıdalar tüketilmemelidir. Çünkü damak ve kemik dokusu bundan zarar görebilir. Bu nedenle yumuşak gıdalar ve sıvı gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca sigara içen kişilerde cerrahi diş çekiminde dikiş kullanıldığı için, yara daha geç iyileşmektedir. Bu nedenle sigara içenler bu konuda daha çok dikkat etmesi gerekir.
" } ] }