{ "title": "Cerrahi Hastalıkları", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Cerrahi-Hastaliklari-31.png", "date": "20.01.2024 15:35:50", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Cerrahi hastalıkları: Hastalıklar, yaralanmalar ve vücuttaki yapı bozuklukları, ilaç ile ya da diğer tedavi metotlarıyla iyileştirilemezse ameliyatla tedavi yöntemine cerrahi adı verilmektedir. Cerrahi, yara ile uğraşan bilim dalıdır. Bir görüşe göre cerrahi yetenek işi olduğundan sanattır. Cerrahi tedavi kesme, onarma, organın alınması, birleştirme gibi durumlara dayanır. Bu durumlarda ya ameliyat bölgesi uyuşturulur ya da hasta tamamen uyutulur.

Cerrahi hastalıkları, neredeyse vücudun tüm yapısındaki rahatsızlıkları kapsamaktadır. Hasta, şikâyetiyle ilgili bir Uzman hekime müracaat ederek rahatsızlığının kaynağını tespit ettirir. Yapılacak tetkikler sonucu ortaya çıkan veriler ışığında teşhis konulur. Teşhise göre ilaçlı ve diğer yöntemlerle tedaviye geçilir. İlaçlı ya da diğer yöntemlerle sonuç alınamazsa cerrahi yönteme geçilir. Teşhiste ameliyatın aciliyeti varsa ilaçlı ve diğer yöntemler uygulanmadan ameliyat tedavisine geçilir.

İnsan vücudunun yapısına göre tedavi amaçlı bölgesel bölümlere ayrılmıştır. Bölümlerinde uzmanlaşan hekimlerin bir kısmı tedavilerinde ameliyat yöntemini kullanabilir. Ameliyat yapabilen hekimlere operatör unvanı verilir. Cerrahi yöntemi uygulayan hekimler ve ameliyat edebilecekleri rahatsızlıklar:
Genel olarak belirtilen bölümler cerrahi yöntemi uygulayan hekimlerdir. Hekimler uzmanlık alanlarına göre hastaları tedavi etmektedirler.

Teknolojinin sağladığı ekipmanlarla ameliyatlar daha kısa sürede ve daha başarılı yapılmaktadır. Hastalar da kısa sürede iyileşmektedir. Yapısal bozukluğu olan ya da yetmezliği ortaya çıkan birçok organda, bağışçıdan alınan organla değiştirilmektedir. Hastanın mutlaka rahatsızlığıyla ilgili uzmana müracaatı etmesi gereklidir. Uzman bir hekimin dışında kimsenin tedavisi olumlu sonuç vermesi beklenemez.
" } ] }