{ "title": "Cerrahi Hemşireliği", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Cerrahi-Hemsireligi-64.png", "date": "20.01.2024 17:09:10", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Cerrahi Hemşireliği, ameliyatlı değişik hastaların operasyon öncesi, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında hekim tarafından verilen tedavinin uygulanması, hasta bakımının planlanması, uygulanması ve denetlenmesi konularında uzmanlaşmış hemşirelik koludur.

Cerrahi Hemşirelik Eğitimi

Cerrahi Hemşire olabilmek için Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Sağlık Bilimleri Yüksekokulları, Sağlık Bilimleri Enstitüleri hatta Tıp Fakültelerinde eğitim alınabilmektedir. Sayılan eğitim kurumlarının altında Cerrahi Hemşireliği Anabilim Dalı veya Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı bölümleri başvuruları kabul etmektedir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nin yaptığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarıyla Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü öğrenci alımı yapmaktadır. Öğrenciler bölüme sayısal puana göre yerleşmektedir.

Cerrahi Hemşireliği gerçekten uzmanlık gerektiren bir meslek olduğu için kazanç itibariyle pek çok doktordan daha çok kazandırabilen bir meslek dalıdır. Günümüzdeki özellikle ameliyat sırasında kullanılan elekronik tıp cihazlarının maliyetçe en yüksek kalemi oluşturduğu düşünülürse, bu cihazları etkin ve verimli kullanabilen hemşirelerin sorumluluklarının neden yüksek olduğunu ve neden çok kazandıkları anlaşılabilir.

Cerrahi hemşire olarak Türkiye'de sınırlı sayıda öğrenci yetiştirilmesi nedeniyle iş bulma konusunda sıkıntı yaşanmamaktadır.

Sağlık konusundan önemli gelişmelerin kaydedildiği ülkemizde eleman açığı çok fazla olduğundan diğer hemşireler de bu amaçla yer yer istihdam edilmek zorunda kalmaktadır.

Cerrahi Hemşire Görev ve Sorumlulukları

Cerrahi Hemşireler genelde yaklaşık olarak 6 ameliyat hastasından sorumlu olurlar. Hastanın durumuna göre operasyona hazırlamaktan, ameliyathaneden iyileşme ünitesine veya anestezi bakım ünitesine kadar farklı aşamalarda hastanın bakımından sorumlu olan kişidirler.

Operasyona hazırlık safhasında ön medikasyon yönetimi, hastanın operasyon ile ilgili rızasının alınması ve psikolojik destek işlemi, gereken kan testlerinin yapılması, hastanın etiketlenmesi, varsa alerjik durumlar belirlenip gereken diyetin uygulanması da cerrahi hemşirenin sorumluluğundadır.

Operasyon sonrası ise şok ve tutukluluk gibi belirtilerin ortaya çıkmasına karşı gözleme sorumluluğu vardır. Ayrıca cerrahi hemşirenin operasyon sonrası açılan yaranın gözlenmesi ve iyileşmesi için gerekli tedbirlerin alınması gibi bakım tekniklerini bilmesi gerekir.

Operasyon sonrası ağrı, sızı, kusma ve bulantı gibi belirtiler sıklıkla ortaya çıktığından cerrahi hemşirenin bu tür sorunların yönetimini bilmesi önemlidir. Cerrahi hemşireliği ayrıca hastanın güvenli şekilde taburcu olması işlemlerinin sorumluluğunu da getirir. Hastanın hızlı iyileşme için tedbirlerini öğrenmesi hatta taburcu olduktan sonrasında evinde ziyaretle gözlemesi de sorumlulukları arasındadır.

Yurtdışında cerrahi hemşire olabilmek için uygun eğitimi almak ve Nursing and Midwifery Council'e kayıtlı olmak gerekmektedir." } ] }