{ "title": "Gastroenteroloji Cerrahisi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Gastroenteroloji-Cerrahisi-63.jpg", "date": "20.01.2024 21:26:24", "author": "Derya peltek", "article": [ { "article": "
Gastroenteroloji Cerrahisi; Gastroenteroloji karaciğer, bağırsak ve mide rahatsızlıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Gastro enterolojie bağırsakları, latincede mideyi ifade eder. Gastroenteroloji Uzman doktorları iç hastalıkları eğitimini tamamladıktan sonra daha sonradan da gastroenteroloji bilim dalında da ihtisas yaparlar.

Gastroenteroloji uzmanları bağırsak, karaciğer, yemek borusu, mide ve pankreas hastalıklarının tanısı ve tedavisi için özel tetkik yöntemlerini kullanırlar.

Gastroenteroloji CerrahisiMuayeneler İçin Kullanılan Cihazlar Şunlardır

Gastroskop

Panendoskop veya Özofagogastroduodenoskop ile mide, yemek borusu ve 12 parmak hastalıklarının tanısı konulduğu gibi bazı rahatsızlıkların tedavisinde yardım alınan cihazdır.

Elektronik ve Fiberoptik olan bu cihazlar kullanım gayelerine göre çok çeşitlilik gösterebilir. Tek bantlı ve çok bantlı yapıda olabilir. Mültiband cihazlar ise özel eğitim gerektirmektedir.

Gastroskopik tetkik esnasında hastalığın teşhisi koymak için hasta olan bölümlerden küçük parçalar alınması gerekebilir. Buna biyopsi adı verilir. Biyopsi alma sırasında hasta ağrı duymaz. Biyopsi almanın genellikle, bazı durumlar haricinde herhangi bir sakıncası yoktur. Multiband gelişmiş endoskoplarda hastalığın görüntüsü çok belirgin olduğu için biyopsi almak gerekmeyebilir.

Gastroskopik tetkik için hastanın 8-10 saat aç karnına olması gerekir, boğazın uyuşturulması muayene için yeterli olamaktadır. Ama bu muayeneden aşırı korkan hastaların kısa süreliğine uyutularak da muayenesi yapılmaktadır. Bu muayene yaklaşık 3-5 dakika sürmektedir. Hastanelerde bu muayene genellikle uyutularak yapılmaktadır. Hasta dilerse muayene uyutulmadan da yapılabilir. Birçok mide hastalıkların tanısı gerek görülmedikçe gastroskopik muayene ile konulabilir.

Gastroskopik Tetkik Yapılan Rahatsızlıkları Şu Şekilde Açıklayacak Olursak
Kolonoskop

Kalın bağırsak rahatsızlığının teşhisinde kullanılan cihazdır. Muayene anal yoldan yapılır. Bu muayenenin yeterli ve başarılı olması için kalın bağırsağın bazı ilaçlarla dışkıdan temizlenmesi gerekmektedir. Gastrostroskopik muayene hasta 8-10 saat aç olduğu durumlarda muayene günü yapılabilir ama kolonoskopik muayene için hastaya 3-4 gün sonrasına randevu da verilebilir. Bu süre zarfında muayenenin başarılı olması için hastaya bazı gıdaları yememesi söylenmelidir. Muayeneden bir gece önce, bağırsak temizliği için yazılan reçetedeki ilacı içmesi söylenir. Ertesi sabah da kalın bağırsağın özellikle son kısıının temizliği için ek olarak hazır lavman yapılır. Lavmanı hasta evde kendisine uygulayabilir veya gerek görülürse de hastanede uygulanabilir.

Kolonoskopik muayene uyutularak yapılır ama hasta dilerse uyutulmadan da yapılabilir. Hastanın aç olması gerekir.

Duodenoskop

Duodenoskoplar özel endoskoplardır, yandan aydınlatmalıdır. Duodenoskoplar pankreas kanalı hastalıklarının ve safra yolları rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılır. ERCP veya ERKP gibi isimlerle anılmaktadır.

Endoskopik Ultrasonografi

Yemek borusu, pankreas, mide duodenum, safra kesesi ve yolları hastalıklarının teşhisinde kullanılır.

Gastroskopik muayenede mide, yemek borusu ve duodenumda meydana gelen kabarıklıkların teşhisi tam olarak konulamadığı zaman hastalara bu muayenenin yapılmasını, ayrıca mide bağırsak kanalında görülen tümörlerin yayıldığı bölgeler, yaılma hızı, derecelendirilmesi gibi durumlarda bu muayeneyi öneriyoruz. Böylece ameliyatı yapacak cerrahlar için paha biçilemez değerli bilgiler verilir.
" } ] }