{ "title": "Kalp Damar Cerrahisi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Kalp-Damar-Cerrahisi-68.jpg", "date": "19.01.2024 05:49:50", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kalp damar cerrahisi, kalp cerrahları aracılığıyla gerçekleştirilen kalp veya 4 önemli damar üstünde yapılan cerrahi operasyonlardır. Genellikle, endokardit, akut romatizmal ateş, ateroskleroz benzeri nedenlerden doğan iskemi kalp krizi, konjenital kalp rahatsızlıklarıylada kalp kapağı hastalıkları benzeri komplikasyonaları iyileştirme etmek amaçlı yapılır. Bu cerrahi kalp nakli konusunu da içermektedir.

Yirminci asrın ortalarında ise bilim insanlarının önemli çabaları ve cesaretli cerrahların girişimleri ile açık kalp cerrahisi meydana geldi. 1953'te önce oldukça başarılı operasyonunu, 1955 ve 1956'da başarılı gelişmeler bu olayı takip etti. Doğuştan kalp hastalıkları bu suretle düzeltilmeye başlamışken 1960'da önemli ölçüde işlevlerini kaybetmiş durumda olan kapakların mahaline suni kapakların takılmasına başlandı. 1967'de insandan insana kalp nakli tarif ettiği operasyon tekniğine dayanarak aracılığıyla gerçekleştirildi. Kalp kapak hastalıklarında mekanik kapak protezleri: 1950'lerde önce valvüler kapak protezinin pekiştirilmesi ve 1960'larda önce kalp içi kapak protezinin uygulanmasının ardından, bilhassa tamiri olası olmayacak derecede hasar görmüş doğuştan veya sonradan olma kalp kapak protezi ameliyatları yaygınlaşmış ve benimsenmiştir. Günümüze dek kalp damar cerrahisi için ideal yapıda kapak protezi geliştirilememiştir. Bazı hastalıklar neticesinde bozulan kapakçıkların düzeltilmesinde farklı plastik operasyonlar yapılmakta ise de hasta olanların önemli bölümüne prostetik (Takma) kapak gerekiyor. Çağdaş kalp kapak protezleri hala onay edilen tek nisbette operasyon sonucu vefat ve rahatsızlık durumu ile uygun kapak ile değiştirilmekte; fakat kalp ve damar içi pıhtılaşmalar, kanama, takma kapağa ilişkili kalp iç duvarı irini, kan hücreleri parçalanmasına ilişkili kansızlık ve sarılık ve dejenerasyon benzeri sorunlar meydana çıkmaktadır. İdeal tek prostetik kapakçık üretmek amaçlı yaygın tek biçimde çalışılmaktadır. Kalp kapak protezlerinin ilki 1952'de aort yetmezliği durumda olan hasta kişiye kafes-top prensibinin kullanıldığı sun'i kalp kapağı protezinin takılmasıyla uygulandı. Kalp damar cerrahisinde kapak tamirine karşı operasyonlar geliştirilmeye çalışılırken ileri derecede hasara uğramış kapaklarda, kapak yapıları yeterli oranda tamire olanak vermeyecek derecede ise kalp damar cerrahisinde nakil söz konusu olabilmektedir.

İlk Kalp Nakli

İnsanlarda ise önce oldukça başarılı kalp nakli 3 Aralık 1967'de Cope Town'da (Güney Afrika), Barnard aracılığıyla yapılmıştır. Ocakta 1968'de ise Stanford üniversitesinden Norman Shumway ortopedik teknikle kalp naklini gerçekleştirmiştir. Bu teknik en fenomen tekniktir. Kalp hastalığının son çağında yer alan ve beklenen hayat ömrü 6 ay veya ek olarak az durumda olan hastalar transplant adayıdırlar. Hasta Olanların %80-90'ı son dönem iskemik (Kalp atardamar tıkanıklığına ilişkili kalp beslenme bozukluğu) kalp hastalığı veya nedeni bilinmeyen kardiomiyopati (Kalp kasının hastalığı)'dir. Çocukluk yıl grubunda ise öncelikli sırada kardiomiyopati gelir. Kalp damar cerrahisi doğuştan oluşmuş kalp kasındaki bozuklukları, endokardial fibroelastosis (Kalbin sertleşmesine neden olabilen tek rahatsızlık) ve Doxorubisin isimli ilaca ilişkili kardiomiyopati diğer sebeplerdir.
" } ] }