{ "title": "Laparoskopik Cerrahi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Laparoskopik-Cerrahi-47.png", "date": "18.01.2024 22:34:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Laparoskopik cerrahi, karın bölgesinden, özel bir kamera sisteminin içeri sokulması ve iç organların gözlemlenmesine dayanan bir cerrahidir. Cerrahide karın içi aydınlatılarak, var olan hastalık ve problemler doğrudan gözlemlenebilir. Aynı anda tanı ve tedavi imkânı veren bir yöntemdir. Laparoskopik cerrahi, genel anestezi altında yapılır. Karın bölgesinden 3-5 mm derinliğinde delikler açılarak, bu deliklerden içeri aletler yerleştirilir, bu aletler sayesinde tedavi şansı elde edilir. Laparoskopik cerrahi, halk arasında kapalı ameliyat, kansız ameliyat olarak da isimlendirilir.

Laparoskopik cerrahi nasıl yapılır?

Laparoskopik cerrahide ameliyat gerçekleştirilecek organlara kamera yerleştirilerek, bu organlar monitör tarafından izlenir. Ekrana yansıyan görüntüler sayesinde bölge detaylı şekilde görülerek ameliyat gerçekleştirilir. Ekrana yansıyan görüntüler çıplak gözle görülen görüntülerden 20 kat daha büyük ve ayrıntılıdır. Bu sayede anatomik yapılar detaylı görülür. Cerrahinin türüne göre açılan delik sayısı ve deliğin genişliği değişebilir.

Laparoskopik cerrahi ameliyathane ortamında genel anestezi yardımıyla yapılır. Hasta tamamen uyuduktan sonra karın içine gaz verilerek bölge şişirilir. Bu esnada hastada gerginlik ya da ağrı olmaması için hasta tamamen uyutulur. Bölgeye açılan deliklerden yerleştirilen özel kanüller sayesinde karın içine gaz verilerek karın boşluğu şişirilir. Bu sayede bölgeye yerleştirilen aletler karın duvarından ayrılır ve çalışmak için alan yaratılır.

Laparoskopik cerrahi kimler için uygundur?

Laparoskopik cerrahi için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Yenidoğanlarda uygulanabileceği gibi 80 yaş üzerinde de uygulanabilir. Önemli olan ayrıntı özellikle çocuklarda cerrahinin gerçekleştirileceği merkezin tam donanımlı olmasıdır. Ameliyat kararı alınan hasta için ameliyatın açık ya da kapalı mı olacağı hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak tercih edilir. Daha önce açık ameliyat geçiren kişilerde karın içi yapışıklık söz konusu olabileceğinden laparoskopik cerrahi tercih edilmeyebilir.

Laparoskopik cerrahi avantajları nelerdir?

Tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirilen laparoskopik cerrahilerde başarı oranı oldukça yüksektir. Açık ameliyatlara nazaran en önemli avantajı, ameliyat sırasında açılan kesilerin ufak olmasıdır. Bu sayede hastada deri üzerinde estetik açıdan iz kalmaz. Bu sayede görsel ve estetik açıdan laparoskopik cerrahi avantaj sağlar. Enfeksiyon ve kanama riski de diğer cerrahilere oranla daha azdır. Ameliyat alanında doku hasarının az olması iyileşme sürecinin daha kısa olmasını sağlar.

Açık ameliyatlarda bazen yaşam sonuna kadar süren karın içi yapışıklık gibi problemler yaşanabilir. Laparoskopik cerrahide bu tarz problemlerin görülme oranı daha azdır. Ameliyat sonrasında hastanın ağrısı ve acısı açık ameliyatlara göre çok daha azdır. Bu nedenle ağrı kesici ilaç kullanımına daha az ihtiyaç duyulur. Hastanın hastanede yatış süresi de laparoskopik cerrahi sonrası daha kısadır. Hasta cerrahiden sonra günlük hayatına kısa sürede dönebilir.

Laparoskopik cerrahi hangi hastalıklar için uygulanır?

Safra kesesinin alınması başta olmak üzere, kasık fıtığı, apandisit, mide fıtığı, reflü, gibi birçok hastalık için laparoskopik cerrahi yapılmaktadır. Bunların haricinde kadın hastalıklarında sıkça kullanılır. Kısırlık tedavileri, çikolata kisti, miyomlar, dış gebelik, yumurtalık kisti, rahim kanseri, yumurtalık kanseri gibi daha pek çok alanda kullanılabilir. Laparoskopik cerrahi, ortopedi, üroloji, kalp-damar hastalıklarında da tercih edilebilir.

Laparoskopik cerrahi riskleri nelerdir?

Tüm cerrahilerde olduğu gibi laparoskopik cerrahide de bazı risklerin yaşanma olasılığı vardır. Damar içi veya akciğerde pıhtı olasılığı, yara yeri ya da karın içinde enfeksiyon, çok nadir durumlarda karın içi yapışıklık, teknik zorluklar, beklenilenin aksine çok daha ciddi bir hastalıkla karşılaşma olasılıkları vardır. Cerrahide başlandığında teknik zorluk ya da beklenilenden daha ciddi bir hastalıkla karşılaşma durumunda laparoskopiden açık cerrahiye geçiş yapılabilir. Bu geçiş kesinlikle laparoskopik cerrahinin başarısızlığı olarak değerlendirilmez.
" } ] }