{ "title": "Meme Cerrahisi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Meme-Cerrahisi-23.jpg", "date": "20.01.2024 09:56:23", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Meme Cerrahisi: Son yıllarda görülme sıklığı hızla artan meme kanseri ameliyatları için geliştirilmiş bir uzmanlık alanıdır. Ülkemizde bulunan meme cerrahları, bu konuda uzmanlaşan genel cerrahlardan oluşmaktadır. Meme cerrahisinin önemi, ameliyatın teknik özelliğinden ziyade, hangi hastaya hangi ameliyatın yapılacağına doğru karar verilmesidir bu nedenle cerrahın deneyimi büyük önem taşımaktadır. Meme cerrahisi ameliyatları temel olarak, memenin tümünün alınması veya bir kısmının alınması şeklindedir. Memenin sadece bir kısmının alınmasına meme koruyucu cerrahi denmektedir. Bunların dışında, memedeki kanserin koltuk altı lenf bezlerine tutunma olasılığının araştırılması ve koltuk altındaki lenf bezlerinin cerrahi olarak çıkartılması gibi cerrahi ameliyatlarda vardır.

Meme Koruyucu Cerrahi: Işın tedavisi ile uygulanmaktadır. Belirli kriterleri taşıyan hastalarda uygulandığı zaman, memenin tümünün alınması ile aynı tıbbi sağ kalım sürelerini sağlamaktadır. Kanserin bulunduğu doku ile çevresinde yeterli miktarda sağlam dokunun alınması için yapılan cerrahi girişimdir. Tümör ile ne kadar çok sağlam doku alınırsa aynı bölgede kanserin tekrarlama olasılığı o kadar azalmaktadır. Bunların dışında meme koruyucu cerrahi önerilmeyen durumlar da vardır.
Memenin Tümünün Alınması: Yukarıda saydığımız durumlara uymayan hastalarda memenin hepsi alınır. Meme dokusu ile meme derisi ve meme başı da alınır. Memenin tümünün alınması ile meme koruyucu cerrahinin yapılması arasındaki en büyük fark, aynı memede meme kanserinin tekrar meydana gelme riskinin daha düşük olmasıdır. Vücudun herhangi bir yerinde, meme kanserinin ameliyat sonrası görülme riski ise seçilen iki ameliyat tipinde de aynıdır.

Lenf Bezleri Cerrahisi: Memede saptanan kanserin koltuk altında bulunan lenf bezlerine gidip gitmediğine göre, hastalığın sınıflandırılması yapılır. Tedaviye de buna göre başlanır. Bu sebeple koltuk altı lenf bezlerinin incelenmesi çok önemlidir. Koltuk altı lenf bezlerine kanser hücreleri varmış ise buradaki lenf bezlerinden vücuda yayılma olasılığı bulunur. Ayrıca burada kanser hücreleri büyüyüp yeni tümörler meydana getirebilir. Bu sebeple koltuk altı lenf bezlerinde kanser varsa, buradaki lenf bezleri mutlaka cerrahi olarak alınmalıdır.
" } ] }