{ "title": "Metabolik Cerrahi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Metabolik-Cerrahi-13.jpg", "date": "21.01.2024 05:04:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Metabolik cerrahi, hastalarda şeker hastalığı, obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi etkilerle ortaya çıkan metabolik sendromun cerrahi girişimle tedavisini sağlar. Metabolik sendrom hastalarda ciddi derecede organ hasarı yapabilen, iş kaybına yol açabilen, kalp ve damar hastalıklarına neden olup, önemli bir ölüm nedeni olarak görülür. Toplumda görülme sıklığı giderek artan morbid obezite ve metabolik sendrom ciddiye alınması gereken sağlık sorunlarıdır. Morbid obezite hastalarında Tip2 diyabet, koroner arter hastalığı, hiper tansiyon gibi metabolik rahatsızlıklarda olur. Hastalar kansere daha yatkın olurlar. Bu rahatsızlıklar toplumun sağlık harcamalarının yükselmesine de neden olur. Bu sebeplerle hastaların ameliyat edilerek tedavi edilmeleri daha uygun görülür.

Metabolik cerrahide kullanılan yöntem nasıl uygulanır?

Bu alanda İleal İnterpozisyon ameliyatı denilen yöntem kullanılır. Ameliyatta mide ve ince bağırsaklar, ayrıca on iki parmak bağırsağında işlem yapılır. Midenin sol tarafındaki üst dış kısım kapatılarak dışa alınır. Mideyle on iki parmak bağırsağının arasındaki bağlantı yeri kapatılır, mide aşağıya doğru çevrilir. Bunun dışında ince bağırsağın başlangıcıyla sonu yer değiştirilir. Bu ameliyat yöntemi Tip2 diyabet tedavisi için geliştirilen bir cerrahi yöntemdir. Metabolik sendromdaki şeker hastalığının dışında, obezite, yüksek kolesterol ve tansiyon sorunları olan hastalar içinde kullanılır. Ancak obezite ameliyatı değildir. Metabolik sendromun içinde olan Tip2 diyabet tedavisinde kullanılır. Yani ameliyatın yapılması için hastalarda obezite kriteri aranmaz. Obezite tedavisindeki ameliyatlarda, hastanın ince bağırsağındaki uzun bölümden besinlerin geçmesi engellenir. Bu hastalarda ciddi oranda vitamin ve mineral eksikliğine yol açar.

İleal İnterpozisyon operasyonunda emilim kısıtlaması olmadığından, hastalarda sorun yaşanmaz. Birkaç gün içinde sıvı gıdalar alınabilir, 1 yıl kadar sürede hastalar serbest beslenmeye başlayabilir. Dışarıdan vitamin ve mineral takviyesine gerek olmaz. Ameliyatın ardından hastalar kullandıkları yüksek tansiyon, kolesterol, şeker haplarını keser. Yani ameliyat etkisini hemen gösterir. Nadiren hastalarda ilaçlar kontrollü şekilde azaltılır ve kesilir.

Metabolik cerrahi öncesinde neler yapılır?

Hastaların ameliyattan 1-2 gün önce hastaneye yatması gerekir. Bu sürede bağırsakları temizleyen ilaçlarla, kan sulandırıcı ilaçlar almalıdırlar. Kan şekeri ve tansiyon kontrol altına alınmalıdır. Ameliyattan bir gün önce sıvı diyete başlanmalıdır. Bu sayede hastaya lavman yapılmaz ve enfeksiyon riski azalır.

Metabolik cerrahi sırasında neler yapılır?

Ameliyatta hastanın tansiyonun kontrol altında olması için, kan basıncını ölçecek tansiyon aletiyle, kanda oksijen doygunluğunu kontrol edecek oksijen ölçüm mili takılmaktadır. Koldan damar yolu açılarak anestezi ilaçlarıyla diğer ilaçların verilmesi sağlanır. Narkozun etkisindeki hastanın, metabolik cerrahi uygulamalarından dolayı sıvı akışından yeterince faydalanması için damar yoluna katater yerleştirilir. Bunlar sıvı alımı alıncaya kadar 3-4 gün burada kalır. Bacaklarına masaj yapması için tayta benzer çorap giydirilerek, hasta yürüyene kadar kan akışı düzenlenir. Kan göllenmesi içinde, bu çorap devamlı bacaklarına masaj yapar. İdrar torbası takılan hastalar kendileri tuvalete gidene kadar, bu şekilde idrar torbasıyla ihtiyacını görür.

Metabolik cerrahi sonrasında neler olur?

Ameliyatın ardından hastalar ilk gün yoğun bakımda kalır. Burada kolundaki tansiyon aleti ve oksijen ölçüm mili takılı olur. 2-4 saat oksijen maskesi takılır. Bu süreçte hastalar sadece su içer, beslenme için serumla protein ve sıvı verilir. Nefes egzersizleri akciğerlerin güçlenmesi için yaptırılır. Sıvı gıdalara ancak 2-3 günde geçilir. 3 saatte bir beslenebilirler. 4-5 gün sonra hastalar taburcu edilebilir. Bu dönemde hastaların en az 1,5 litre sıvı alması gerekir. Çıkarılan idrar bundan fazla olmalıdır. Hastalara verilen ilaçlarla mide ve safra kesesi korumaya alınır. Ağızdan beslenmeye geçen hastalara kalsiyum takviyesi ve vitaminler şurup halinde verilir. Hastalara ilk ay, 3. Ay, 1 yılda kontroller yapılır. Sonradan 6 aylık periyotlarla kontrollere geçilir. Kontrollerde midenin durumuna endoskopiyle bakılır.

Metabolik cerrahi sonrasında Tip2 diyabet hastalarının kendi rezervleri ve yaptıkları aktiviteler ameliyattan görecekleri faydayı etkiler. Eğer yeterince insülin rezervi varsa, aktiviteleri düzenli olursa, ameliyatın başarısı artar. Ancak bu hastalığın hormonal, psikojenik ve sinirsel sebepleri vardır. Metabolik cerrahi hastalardaki hormonal etkenin tedavisinde etkili olur. Diğer sebeplerden dolayı hastanın kan şekerinde değişimler olabilir. Üzülme, sevinme, stres gibi etkenler kan şekeri düzeyini etkileyebilir. Ancak metabolik cerrahi sayesinde bu etkiler düşürülebilir.

Hastalarda metabolik cerrahi ameliyatıyla 10 yıllık bir süreçte her şey kontrol altında tutulabilir. Bundan sonra ameliyatın etkinliği azalmaya başlar. Çünkü hastada yaşlanmaya başlamış, kas kitlesi azalmış ve aktiviteleri de bu oranda azalmıştır. Ayrıca hastanın metabolik hızı da yavaşlamıştır. Metabolik cerrahi ameliyatı hastanın insülin harcama hızını düşürmektedir. Vücuttaki insülin rezervleri azalmaya başladıkça, hastalığın etkileri ortaya çıkar. Hastaların bu süreçte diyet yapmaları gerekmez. Kişiler fazla acıkmazlar, yemeklere daha farklı gözle bakar, tercihleri bile farklılaşır. Az yemekle daha uzun süre tok kalırlar.

Metabolik cerrahi yan etkileri nelerdir?

Her cerrahi gibi %10 seviyesinde yan etkisi olabilen bu ameliyatın komplikasyonları erken veya geç dönemde olabilir. Kanama, enfeksiyon ve anesteziden dolayı oluşanlar erken dönemde, ameliyatın yapıldığı yerde, içteki fıtıklar geç dönemdeki komplikasyonlardır. Bazen safra kesesi çamuru, safra taşı oluşumu ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda ameliyatta safra kesende sorun tespit edilirse.

Safra kesesinin alınması gündeme gelebilir.
" } ] }