{ "title": "Mikro El Cerrahi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Mikro-El-Cerrahi-62.jpg", "date": "21.01.2024 13:36:54", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Mikro el cerrahi, normal cerrahi yöntemlerinde ulaşılamayan hassas noktaların tedavisini amaçlamaktadır. Vücuda oranla baktığımızda ellerimiz hassas yapıda ve tehlikelere açık bir uzuvdur. Günlük hayatımızın devamında yaptığımız işlerin neredeyse tamamı ellerimiz sayesinde olmaktadır. Özellikle el ise sanatlarını gerçekleştiren kişiler için daha büyük önem taşıyan ellerimizin yaralanmalar sonucu işlevini kaybetmesi hiç de hoş olan bir durum değildir. Sanayi bölgelerinde oluşabilen büyük kesikler, yanmalar ya da ezilmeler sonucu ciddi doku hasarları meydana gelebilmekte ve bu hasarlara bazen klasik müdahaleler yeterli gelmemektedir. İşte mikro el cerrahisi bu konuda hassas olarak yardıma koşmaktadır. Esasen el cerrahisi ve mikro el cerrahisi birbiri ile iç içe olan konulardır. İyi bir el mikro cerrahi ve rekonstrüktif cerrahi alanlarında bilgi ve deneyiminin iyi olması gerekmektedir. Çok büyük ezilmeler de ya da hassas el ameliyatlarında damar ve sinirlerin onarımı için ameliyat mikroskobundan bakılarak ameliyat bölgesinin ve dokularının büyütülmesi gerekmektedir. Ayrıca yapılacak müdahale de mikro aletler ile yapılmalıdır. İşte bu noktada mikro el cerrahisinin teknik bilgisi ve donanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Eskiden klasik yöntemlerde hassas noktalara ulaşılamadığı için sakat kalmalar daha olmaktaydı. Ancak mikro el cerrahisi sayesinde daha az doku kaybı ve iyileşme sürecinin kısalması gibi faydalar ortaya çıkmıştır. Belki de gelecekte bilim kurgu filmlerindeki gibi tarayıcı cihazlar sayesinde hiç dokunmadan yaraların kapanması ve iç hasarın giderilmesi sağlanacaktır. Mikro el cerrahisinin el üzerindeki bazı konuları aşağıdaki gibidir.

Elde sinir sıkışması: Elde sinir sıkışması daha çok travma sonucu, baskı sonucu meydana gelmektedir. Bu durum elde uyuşma, güç kaybı ya da istemsiz kas hareketlerine neden olabilmektedir. Fizik tedavilerin faydalı olmadığı durumlarda mikro el cerrahisi müdahalesi ile sıkıntı giderilmekte ve hasta ortalama 6 ay içerisinde normal işleyişine geçebilmektedir.

Tetik parmak: bu rahatsızlık parmakta kitlenme takılma meydana getirmektedir. Net sebebi belli olmasa da daha çok iltihaplanma sonucu parmak tendonu ve tendon kılıfının şişmesi hastalığa neden olmaktadır. Bu şişlik parmağın bükülü kalmasına neden olmaktadır. İlk başta lokal ve sistematik ilaçlar kullanılmakta. Tedaviden yanıt alınamaz ise cerrahi müdahale uygulanmaktadır.

Parmak yaralanmaları: Normal yaralanmalar dışında kaza sonucu ciddi hasarlar (Kopma, ezilme vb.) meydana gelmiş ise hasarlı dokunun düzgün bir şekilde onarılması gerekmektedir. Düzgün yapılamayan tedaviler sonucu hastanın gelecek hayatında eksik uzuvla hareket etmesi ya da his kaybı oluşabilmektedir. Bu safhada mikro cerrahi en kapsamlı müdahale uygulanabilmektedir.
" } ] }