{ "title": "Omurga Cerrahisi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Omurga-Cerrahisi-64.jpg", "date": "20.01.2024 08:24:23", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Omurga Cerrahisi, omurga üzerinde oluşan hastalıkların veya kazalar ya da yaralanmalar sonucu oluşacak hasarların tedavisi için yapılacak operasyonlar bütününe verilen addır. Omurga cerrahisi son derece hassas milimetrik operasyonlar şeklinde yapılan ve bu tip cerrahide oluşabilecek hataların hastanın tüm hayatını etkileyebileceği operasyonlardır. Omurga cerrahisi için yapılacak operasyonlar füzyon, spinal ya da laparoskopik olabileceği gibi hastalığın türüne veya önemine göre açık ameliyatlar şeklinde de yapılabilir. Omurga içinde omuriliği barındırması sebebi ile bedenin en önemli kısımlarından biridir. Omurga cerrahisi mesleğinde Uzman hekimler tarafından yapılmalı ve uygun hastane koşullarında yapılmalıdır.

Omurga Cerrahisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Omurga cerrahisi, omurgada meydana gelen hastalıkların tedavisi için kullanılabileceği gibi aynı zamanda yaşanabilecek kazalar ya da darp gibi istenmeyen sebepler sonucunda oluşan deformasyonların da tedavisi için kullanılır. Omurga cerrahisi Uzman hekimler tarafından yapılmalıdır ve uygulanacak hastane ortamının hijyeni son derece önemlidir. Omurga bölgesinde oluşabilecek bir enfeksiyon hastanın ölümüne ya da hayatı boyunca taşıyacağı bir bedensel sakatlığa sebep olabilir. Omurga cerrahisi en yoğun olarak fıtık tedavisi için kullanılır. Hatta yıl içinde o kadar çok bel fıtığı tedavisi uygulanır ki laparoskopik yöntem ile hastalar çok kısa sürede normal yaşamlarına dönebilmektedir.

Fıtık dışında en yaygın olarak omurga cerrahisine skolyoz yani halk arasında kamburluk olarak bilinen hastalığın tedavisi için başvurulur. Skolyoz genetik faktörlere bağlı olarak anne karnından itibaren gelişen yani doğum ile gelen bir hastalıktır. Kişinin gelişme çağından itibaren omurgasının normal s harfi şeklini kaybetmeye başlaması ve öne doğru eğilmesi şeklinde olur. Bazen de sırt kısmında bir çıkıntı oluşturarak kişinin yaşam şartlarını son derece olumsuz yönde etkilemeye başlar. Skolyoz tedavisi genellikle açık ameliyat şeklinde yapılır ve bazen skolyozun yoğunluğuna ve civar dokulara yaptığı baskıya göre birden fazla operasyon yapılması gerekebilir. Skolyoz tedavisinde çoğu zaman başarılı sonuç alınırken bazen skolyoz tam olarak yok edilemez ama hastanın daha rahat yaşamasına imkân verecek ölçüde düzeltebilir.

Omurga cerrahisi ayrıca omurga enfeksiyonları için de kullanılan bir yöntemdir. Özellikle kazalar ya da yaralanmalar sonucunda omurgada oluşan enfeksiyonların derhal ortadan kaldırılması gerekir. Omurga civarında ya da direk omurgada oluşacak bir enfeksiyon omurilik yolu ile beyne taşınabileceği için hastanın hayatını tehdit edebilir ve bir an önce sonlandırılmalıdır.

Omurga üzerinde oluşacak disk kaymaları ya da fıtık gibi şiddetli bel ağrısına sebep olacak rahatsızlıkların tedavisinde omurga cerrahisinden yararlanılır. Bu gibi hastalıklar kişinin hem günlük hem de sosyal hayatını etkileyebileceği gibi aynı zamanda iş gücü kaybına sebep olur ve kişi çalışamaz hale gelebilir. Omurga hastalıkları derhal tedavi edilmeli ve tedavinin konusunda Uzman hekimler tarafından tam teşekküllü bir hastanede yapılması gerekmektedir.
" } ] }