{ "title": "Onkolojik Cerrahi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Onkolojik-Cerrahi-47.jpg", "date": "20.01.2024 06:14:15", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Onkolojik cerrahi, özel bir disiplin olan onkolojik cerrahi genel disiplini de içinde barındırmakla birlikte kanserin tedavisi adına çalışma gösteren bir bölümdür. Kanser tedavilerin erkenden tanı konulabilmesi için çalışmalar gösterir. Bunun yanında ileri seviyelere ulaşmış kanser vakaları içinde aynı şekilde tanı ve tedavi yöntemleri araştırmaktadır. Kanserli olan hasta yapılabilecek bir desteğin olduğu hissindedir ve hiçbir zaman ümidini kesmez. Eksik, zaman kaybettirici ve yanlış tanı ve tedavi yöntemlerinin tekrarlanmaması adına, halkı ve sağlık personelini eğitmek için çaba sarf eder. En önemlisi de bu özveri gerekli olan disiplinin, tüm cerrahi disiplinler de spesifik çalışmaya ve bu uğurda çok çalışan onkolojik cerrahlar yetiştirilmesi adına da çaba sarf eder. Kanser tedavisinde, doğru ve zamanında tanıya dayanılır; geciktirmeden tedavi mecburi hale gelir. Çeşitli branşlardan doktorların koordineli çalışmasına bağlı bir şekilde organizasyon iş birliği gereklidir. İlk aşamalarda bilgi alışverişinin ve ekip çalışmasının planlanması için çalışırlar. Kanserin tanı ve tedavisinden sorumlu ve yetkili olan bu onkolojik cerrahisi çok değişik disiplinler olmakla birlikte, solid tümörlerin tanı ve tedavisi zamanının her aşamasından da onkolojik cerrahi sorumludur.

Onkolojik cerrahi bir yandan kanserin çabuk tanısı adına çabalarını artırırken diğer yandan ilerlemiş kanserlerinde bu cerrahiden yararlanma derecesini eğitim ve öğretim konusu yapmaktadır. Bir şekilde erken tanının oranını artırdıktan sonra küratif kanser cerrahisini uygularken diğer yandan ilerlemiş olan kanserler için yenilikleri devreye girdirmek onkolojik cerrahi konusu olmalıdır. Bir cerrah doktor lokal ileri yayılımı olan bir kanser için inoperabl kararı verme hakkı taşıyabilir. Fakat bir onkolojik cerrah bakımından bu karar genişletilerek uygulanabilir veya bölgesel kemoterapi gibi tedaviler ilave edilebilir. Cerrahi Onkolog nüks tanısını sağlayacak takibin ne sıklıkla yapılması gerektiğini daha da önemli olan şey nüks tespit edildiğinde hangi oranlarda tekrar kür sağlanabileceğini hesaplayarak hasta için en uygun tedaviyi yapabilir.

Onkolojik Cerrahi Faaliyet Alanları

Onkolojik cerrahinin faaliyet alanları, kanser cerrahisi olan bütün disiplinler ile alakalı olan alanlardır. Kanser cerrahisinin uluslararası alanda ne varsa, aynı standartları ülkemizde yerleştirmeye çalışmak bizlerinde görevi olmalıdır. Çalışma kapsamı moleküler biyolojiden en büyük kanser cerrahisi tanısı ve tedavisine kadar her konu ile ilişkilidir. Örneğin; yapılan ameliyatlar bakımından bakarsak, kanser ile ilgili majör ameliyatlar genelde onkolojik cerrahide yapılmaktadır. Onkolojik cerrahide kolorektal cerrahi, pankreas cerrahisi, karaciğer cerrahisi, mide cerrahisi, tiroit cerrahisi, malign melanomla, yumuşak doku cerrahisi ile ilgili cerrahi onkolojinin temel konularındandır.

Onkolojik Cerrahi Ameliyatları

" } ] }