{ "title": "Robotik Cerrahi", "image": "https://www.cerrahi.gen.tr/images/Robotik-Cerrahi-73.jpg", "date": "20.01.2024 04:10:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Robotik cerrahi, branş ayırt etmeksizin neredeyse her branşta kullanılan, laparoskopik cerrahi tekniğiyle gerçekleştirilen tüm cerrahilerde kullanılabilen bir teknolojidir. Robotik cerrahi, halk arasında kapalı ameliyat olarak isimlendirilen tüm müdahalelerde kullanılmaktadır. En fazla tercih edildiği ameliyatlar, safra kesesi, prostat, kalp-damar, kadın hastalıkları ameliyatlarıdır. Günümüzde minimal invazif cerrahi olarak tanımlanan ve çağımızın yeni cerrahi akımlarından biri olan robotik cerrahide amaç, hastaya müdahale anında organların korunması ve cerrahinin gerçekleştirildiği alanda bulunan dokulara daha zarar vermemektir.

Robotik cerrahi neden kullanılır?

Açık ameliyatlarda hastanın karnına çok daha büyük bir kesi açılır. Robotik cerrahide bölgeye küçük bir kesi açılarak müdahalede bulunmak tabii ki çok daha sağlıklı, güvenilir ve pratik bir işlemdir. Bu tür ameliyatların tercih edilmesinde en önemli faktör kanama riskini azaltmak, bölgede enfeksiyon gelişmesini önlemek ve cerrahiden sonra iyileşme sürecini kısaltmaktır.

Robotik cerrahide üç boyutlu olarak bütün ameliyat boyunca ilgili bölge en ufak ayrıntısına kadar görüntülenir. Cerrahın elle müdahale yapamadığı yerlere robotik cerrahi sayesinde ulaşılır. Cerrahta el titremesi nedeniyle gelişebilecek handikaplar robotik cerrahi sayesinde gerçekleşmez ve çevre dokulara zarar vermez. Kullanılan robotların sınırsız hareket kabiliyeti vardır. Bu özelliklerinden dolayı birden fazla cerrahi aletin ameliyatta etkili olmasını sağlar.

Robotların özellikleri nelerdir?

Robotik cerrahi tebliğinde kullanılan robotların en önemli özelliklerinden biri 7 derece serbest hareket etme kabiliyetidir. Robotların uç kısımlarında hareketi sağlayan, kendi çevrelerinde 540 derece dönme kabiliyeti olan özellikleri vardır. Üretim anında kullanılan mühendislik teknolojisi sayesinde insan bileğine uyumlu olarak geliştirilmiş olan robotlar, insan bileğinden çok daha ufaktır ve insan bileğinin müdahale edemeyeceği birçok noktaya rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Günümüzde tercihe dilen laparoskopik cerrahilerde tek kamerayla görüntü alınabilmektedir. Bu görüntüler eski teknolojilerle donatılmış olduğu için her zaman kesin bilgi vermeyebilir. Robotik cerrahi tekniğinde kullanılan kameralar her bir göze farklı görüntülerin yansımasını sağlar ve görüntüler yüksek çözünürlükte olur. Cerrahi müdahale koltuğunda oturan cerrah bu sayede tıpkı kendi gözüyle görebileceği özellikteki görüntüleri izleme fırsatı bulur. Cerrahiyi yöneten hekim, bu teknik sayesinde kendini çok rahat hisseder. Cerrahinin gerçekleştiği bölgeyi üç boyutlu olarak inceleyerek robotik enstrümanları kolaylıkla kontrol eder. Cerrah oturduğu yerden ameliyatı yönettiği için yorgunluk hissi yaşamaz. Yorgunluğa bağlı gelişen komplikasyonların gelişme olasılığı en aza indirilir. Ayrıca robotik cerrahi tekniğinde başarı oranı oldukça yüksek olur.

Robotik cerrahi avantajları
" } ] }